De Ardennen

De Belgische Ardennen, dat staat altijd gelijk aan ‘vakantie’. Meermaals per jaar trekken de Vlamingen naar het groene deel van België. Een hoop tweede verblijven zijn er ook in handen van Vlamingen. Een ‘weekend Ardennen’ is een begrip. De flinke hellingen, romantische chalets, pittoreske dorpjes, uitdagende wandelroutes, fietsroutes, bossen en het heuvelende landschap zijn de kernwoorden en dit alles zorgt voor aardig wat aantrekkingskracht. In Vlaanderen zijn er ook mooie natuurgebieden (Heuvelland en de Vlaamse Ardennen bijvoorbeeld), maar deze zijn niet zo grootschalig. Het leukste nieuws is natuurlijk de nabijheid.

Een uurtje of 2 à 3 rijden en men bereikt het groene wandelwalhalla reeds. Het is een toeristische regio en aan accommodaties is er dan ook geen gebrek. Een tentje aan een waterloop optrekken? Perfect mogelijk. Een chalet afhuren met jacuzzi? Heerlijk romantisch. Ook gigantische stulpjes met alle denkbare luxe kan men afhuren, dat is dan weer ideaal voor een heus weekend men een hoop personen.

‘De Ardennen’ krijgen op deze pagina een aparte pagina. Het is een onderdeel van België, maar stiekem is het een bijzonder deel. Een vakantie in dit deel van het land is geliefd en er valt enorm veel te beleven. Hoogtijd om een weekend Ardennen te plannen dus.

Waar liggen de Ardennen? En de Hoge Venen?

Het bosrijk middelgebergte in het zuidoosten van België noemen we de Ardennen. Het gebied behelst een groot deel van Wallonië, maar ook in Noord-Luxemburg en een klein deel in Noord-Frankrijk kan men de streek opmerken. Op deze pagina behandelen we enkel en alleen het Belgische deel. Men kan een onderscheid maken tussen de Lage en de Hoge Belgische Ardennen. De Hoge Ardennen – het leukste deel – kan men opmerken ten oosten van de Ourthe. In oostenlijk België treft men ook de Hoge Venen aan. Dit is een onderdeel van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Ze liggen op een hoogvlakte in de Ardennen (en voor een klein deel in de Ardennen). Een groot deel van de regio bestaat uit vegetaties met hoogveen, vandaar de naam.

Wat kunnen we doen tijdens een weekend Ardennen?

Lekker sportief weekend

Het groene, heuvelachtige deel van België is uitermate geschikt voor het maken van fikse wandelingen en fietstochten. Op het wereldwijde web staat een hoop informatie. Zoek op voorhand uitgestippelde routes op in de buurt van de verblijfplaats. Bergriviertjes, waterlopen, pittige wandelingen met een hoop hoogtemeters en kortere routes geschikt voor kinderen, … Het kan allemaal. Hetzelfde raden we aan voor de fietstochtjes. Pittige beklimmingen in combinatie met een hoop trage wegen. Het is een waar fietsparadijs. Elektrische fietsen komen hier zeker tot hun recht. Tijdens een weekend Ardennen best de wandelschoenen en fietsen meenemen is dus de boodschap, want dat hoort nu eenmaal zo. Een kajaktochtje (met barbeque inbegrepen op het einde van de tocht) is ook een sportieve activiteit.

Pittoreske, romantische plekken

Echte grootsteden zal men er niet vinden. Een hoop pittoreske plekjes lokken de toeristen. Durbuy, La-Roche-En-Ardenne, Marche-en-Famenne, Namen, Bouillon en Malmedy zijn voorbeelden van zo’n plaatsen. Men vindt er gezellige restaurantjes en een rivier is nooit veraf. In de zomer de plek om verkoeling te zoeken.

Sneeuwtaptijtje

In de winter kan men er aan wintersport doen. Een wit sneeuwtapijtje in Vlaanderen blijft vaak niet lang liggen, maar in De Ardennen en zeker in de Hoge Venen kan men er jaarlijks wel langlaufen. Er liggen ook skipistes, maar dat is helaas geen zekerheid meer. Iets met opwarming van de aarde. Zo’n weekendje Ardennen in de winter is een romantisch gegeven. Wat met de slee van de berg glijden, verwarmen met chocomelk, winterwandelingen maken, langlaufen en mooie plaatjes horen daar nu eenmaal bij en bovendien is het voor Vlamingen een zeldzaam gegeven zo een wit sneeuwtaptijtje.

Prachtige vakantiehuizen

Bij een weekendje hoort een accommodatie. Veel Vlamingen bezitten er een tweede woning en het aanbod aan vakantiewoningen is overweldigend. Een romantisch weekendje kan men doorbrengen in een chalet met een jacuzzi. Kinderen kunnen terecht in de vakantieparken en gezinnen opteren dan weer voor een gigantisch huis met traditionele stenen en de nodige faciliteiten. Aan toeristische voorzieningen geen gebrek. De zoektocht naar een leuke vakantiewoning is stiekem een leuke bezigheid.

Meer tijdens een weekend Ardennen

Sportieve inspanningen en gastronomisch genieten zijn zaken die men zeker zal doen tijdens een vakantie in de Ardennen, maar er is meer. Natuurlijke bezienswaardigheden zoals watervalletjes, grotten en bossen lokken nog meer natuurliefhebbers. Oorlogstoeristen zijn dan weer geïnteresseerd in het Ardennenoffensief, de Slag om de Ardennen. Gezinnen met kinderen gaan naar de wildparken en de educatieve wandelroutes. In de abdijen kan men de energiereserves aanvullen. Kortom: tijdens een weekend in de Belgische Ardennen kan men alle kanten uit.

Uw weekend Ardennen

Na het lezen van bovenstaande is de keuze gemaakt en zal er een weekend Ardennen worden gepland? Groot gelijk natuurlijk. Het heuvelachtige gebied heeft veel te bieden om er een geslaagde trip van te maken. We bespraken reeds een hoop plekken, maar stiekem kan men overal vertoeven. België is best klein en ook in ‘De Ardennen’ zijn de afstanden verwaarloosbaar. Er is altijd wel iets te doen in de buurt. Neem de informatie op deze site eens door en een leuke vakantie werd zo geregeld.