Weekend Vlaamse Ardennen

Weekend Vlaamse Ardennen

In het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen treft men de Vlaamse Ardennen aan. Zoals de naam doet vermoeden is het een heuvelachtige streek. Eigenlijk kan men het niet echt vergelijken met de Belgische Ardennen, maar ook hier staat de natuurpracht centraal. Echt hoge toppen vindt men niet. Op de grens van Ronse en Zulzeke kan men de Hotondberg, de Hoogberg opmerken en dat is het hoogste punt, 145 meter. Het is de perfecte plek voor een weekend met het gezin. Er valt een hoop te beleven. Tijdens een hoop van deze activiteiten staat de natuur centraal, maar men kan ook culturele uitstapjes plannen. Een weekendje spenderen in de Vlaamse Ardennen is een waanzinnig goed idee.

Wat valt er te beleven in de Vlaamse Ardennen?

De stad Oudenaarde

Plan zeker een bezoek aan de stad Oudenaarde. Het stafhuis is een meesterwerk van Brabantse gotiek! Het marktplein onderging nog niet zo lang geleden een heuse metamorfose. Bezoek de stad per fiets en blijf even plakken op een terras op het marktplein. Bezoek ook even het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. In het Centrum van de Ronde van Vlaanderen leert men iets bij omtrent de Ronde van Vlaanderen,  het is een bezoekers- en belevingscentrum.

De stad Oudenaarde
Bron: oudenaarde.be

Kluisbos

Niet ver van het hoogste punt – de Hotondberg – merkt men het Kluisbos op. Het pronkstuk van de Vlaamse Ardennen ligt op de top van de Kluisberg (op 140 meter hoogte). Het bos is zo’n 300 hectare groot en staat garant voor een dag plezier. Uiteraard is er veel wandelgenot. Klimmen naar ‘de toren’ en daar een pannenkoek eten hoort ook tot de mogelijkheden. In en rond het Kluisbos kan men heerlijk fietsen en wandelen. De Vlaamse wielerklassiekers passeren veelvuldig door deze streek. Korte, pittige klimmetjes typeren deze streek.

Kluisbos
Bron: visitvlaamseardennen.be

Kwaremont

Niet ver van het bos kan men het dorpje Kwaremont opmerken. Hier treft men een gezellig plein aan alwaar men in enkele zaken de maag kan vullen. Hier start trouwens één van de mooiste wandelingen van de streek, de panoramaroute. De luswandeling van zo’n 16 kilometer is een streling voor het oog.

Kwaremont
Bron: climbfinder.com

Nokere

Aan de rand van de Vlaamse Ardennen treft men Nokere aan. Net zoals Kwaremont kan men dit typeren als een pittoreske plek. Leuke uitvalbasis voor wandel- en fietstocht. De dorpskern is gebouwd op de helling van Nokereberg. Hier zijn diverse drink- en eetgelegenheden gevestigd. Verken het Kordaalbos en het Kasteel van Nokere. Idealiter passeer je hier per fiets.

Nokere

Muziekbos, Hotondbos

In de Vlaamse Ardennen geniet het Kluisbos veel aandacht, maar er zijn nog andere bossen alwaar men kan ravotten. De Hotond-Scherpenberg en de Muziekberg zijn voorbeelden van leuke alternatieven. Het is er vaak minder druk?

Muziekbos, Hotondbos
Bron: reisroutes.be

Weekend Vlaamse Ardennen

Een leuke tijd doorbrengen in het heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen kan zeker. Neem bovenstaande tips eens door. Op het gebied van wandelen en fietsen kan men er aardig wat ontdekken en ook cultureel gezien zijn er wat bezienswaardigheden. De streek bezit ook aardig wat mooie stulpjes alwaar men kan vertoeven. Een luxueuze B&B met zwembad is altijd een leuke verblijfplaats, maar er zijn ook diverse campings.