Europa

Een citytrip maken tijdens een verlof is altijd een leuke bezigheid. Men verruilt de eigen omgeving voor een iets uitdagendere omgeving met als doel: verkennen. In Europe zijn er een hoop plekjes die absoluut de moeite waard zijn. Nog niet zo lang geleden waren vliegtickets er eigenlijk enkel voor de gegoede klasse. Vliegreizen waren behoorlijk duur. Tegenwoordig kan men naar alle uithoeken van Europa goedkope vliegtickets vinden en ook ter plaatse is een overnachting zo geregeld. Jaar na jaar neemt het vliegverkeer toe (tenzij een wereldwijde pandemie roet in het eten gooit natuurlijk). Bepaalde steden krijgen miljoenen toeristen te verwerken en in bepaalde gevallen kan men spreken van een ware overlast door toeristen. Het is maar om aan te tonen dat het maken van een stedentrip tegenwoordig kinderspel is. Online enkele muisklikken en het vervoer en accommodatie liggen vast. Mits wat aanbiedingen en zoekwerk kan men spreken over een goedkope citytrip. Reizen hoeft helemaal niet duur te zijn.

Op deze pagina zetten we de 10 mooiste steden in de verf. Weet dat dit een subjectief lijstje is, maar geen nood: ook een Europese top 20 lijst is beschikbaar. Naast deze bekende steden dient men ook op te merken dat ook de minder bekende plekken een streling voor het oog zijn. Parijs is misschien één van de mooiste steden indien we spreken omtrent een stedentrip, maar ook Nice, Bordeaux, Lille en Marseille zijn bijvoorbeeld noemenswaardig. Eindeloze mogelijkheden, zeker indien we Europa als speelgebied aanhalen. Soms is het ook leuker om een soort van kleine rondreis te maken. In plaats van 3 nachten te vertoeven in een grootstad, kan men ook een (extra) overnachting boeken in de onmiddellijke omgeving. Op die manier kan men nog meer verkennen.

Citytrips Europa Top 10

Parijs

Op zo’n twee uurtjes rijden van onze eigen hoofdstad – Brussel – vinden we een absolute prachtstad. Noemt het de stad der liefde, of de stad der romantiek. We spreken namelijk over de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. In deze grootstad kan men moeiteloos 3 dagen vertoeven. Laat de wagen maar staan en trek per trein naar de grootstad. Eenmaal ter plaatse kan men alle hoogtepunten verkennen met de metro. Goedkoop en efficiënt kan men alle uithoeken van de stad verkennen. Alle hoogtepunten opsommen is onbegonnen werk. Een hoop kilometers afleggen tijdens het stadsbezoek en men komt de voornaamste bezienswaardigheden wel tegen. De absolute nummer 1 van Parijs (en van Frankrijk) is de Eiffeltoren. Ook het Louvre, de Arc de Triomphe, de Notre-Dame, Musée d’Orsay, Sacré-Coeur en de catacomben kan men er bezoeken.

De nummers 2 en 3 van Frankrijk liggen trouwens niet echt veraf. Het Kasteel van Versailles en de Mont Saint-Michel lokken jaarlijks ook miljoenen toeristen, met een reden. Een kleine Frankrijk rondreis dringt zich op.

Lissabon

De Portugese hoofdstad is gelegen aan de Taag. Deze stad is onlosmakelijk verbonden met de ontdekkingsreizen. Een deel van die rijkdom van toen kan men nog steeds opmerken in het Lissabon van nu. Prachtige, historische panden en fraaie pleinen sieren het zicht. Het milde klimaat is mooi meegenomen. De stad is gebouwd op 7 hellingen. Er zijn dus wel wat hoogteverschillen op te merken? Gelukkig brengt de befaamde ‘gele tram’ je in een mum van tijd van punt a naar punt b. In het kader van een Europese citytrip is dit één van mijn favorieten, volkomen subjectief natuurlijk.

Bij een citytrip richting Lissabon moet men eigenlijk een extra nacht boeken. Eén dag dient men te spenderen in Sintra. Een plek op zo’n 30 kilometer van de hoofdstad gelegen en gemakkelijk met de trein bereikbaar. De plek lijkt recht uit een sprookje te komen. Het Paleis van Pena is het voormalige zomerpaleis van de Koninklijke Familie. Een bezoekje brengen aan dit prachtig stukje architectuur hoort eigenlijk bij een Lissabon stedentrip.

Barcelona

Eén van de populairste Europese steden is Barcelona. Het is, na Madrid, de grootste stad van Spanje. Deze stad staat volledig in het teken van Gaudi. De architect heeft een hand in een hoop hoogtepunten. De prachtige parken, onder meer Park Güell en de Sagrada Familie zijn de bekendste bezienswaardigheden.  Las Ramblas is dan weer één van de belangrijkste doorgangswegen. In het hoogseizoen is het hier immens druk, zeg gerust chaotisch. De drukte is niet voor iedereen weggelegd. De hoogtepunten liggen best verspreid in deze metropool en per fiets kan men deze afstand gemakkelijk overbruggen.

Geef de vakantie een romantische toets en bewonder de zonsondergang vanaf de Bunkers del Carmel. Vergeet de fles Spaanse wijn en de hapjes niet. Barcelona beschikt trouwens ook over een gigantisch strand. De gouden combinatie: veel zon en zee, is hier ook aanwezig

Rome

Italië is voor menig Belgen en Nederlanders het favoriete vakantieland. Het noorden kan men gemakkelijk per wagen bereiken. De Dolomieten, Noord-Italiaanse meren en steden zoals Venetië, Bergamo en Milaan zijn zo erg toegankelijk. Iets verder kan men de Italiaanse hoofdstad aantreffen, Rome. Men kan zeker stellen dat de stad een opeenstapeling van bezienswaardigheden is. Men waant zich terug in de tijd bij he betreden van het Colosseum. Het leuke is dat men ook de kleinste onafhankelijke staat ter wereld kan bezoeken, Vaticaanstad. Nog een leuke herinnering aan Rome? In Trastevere, een oude volkswijk, genieten van een heerlijke cocktail en tapas all-in voor een prijs van €8.00. Altijd leuk na een dag wandelen van hoogtepunt naar hoogtepunt en dan compleet vermoeid plaatsnemen op een terras en genieten van de dynamiek van de stad.

Praag

Een citytrip in Europa regelen is best gemakkelijk. Er valt dan ook een hoop te bezichtigen. Veel topbestemmingen kan men reeds bereiken na twee uur op een vliegtuig te hebben gezeten. Ook Praag, de hoofdstad van Tsjechië , is een absolute parel. Veel historische architectuur en goedkoop bier, een betere combinatie is er niet. In de buurt van de stad kan men trouwens nog wel het één en ander opmerken: Kutna Hora is een voorbeeld.

Londen

Een internationale identiteitskaart kost aardig wat. Een voordeel is wel dat het meer dan 5 jaar geldig is. Een reden te meer om de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk meermaals te bezoeken. Onder meer de Big Ben, Buckingham Palace en de Tower Bridge sieren er het uitzicht.

Valencia

Spanje ligt eigenlijk vlakbij. Het noorden is best gemakkelijk met de wagen te bereiken, maar dan zit men met de Franse tol. Over de Spaanse Pyreneeën loeren de costa’s. De gouden stranden zijn immens populair, maar ook op cultureel vlak biedt Spanje veel. Absolute klepper is Barcelona. Hoofdstad Madrid is een verrassende citytrip. Malaga en Sevilla staan gekend als hete steden, letterlijk. We mogen natuurlijk Valencia niet vergeten. De Valenciaanse gastronome snuift men op in de centrale markt. De Kathedraal, Miguelete en de Heilige Graal vormen het hart van de stad.

Boedapest

De machtige Donau halveert de stad. Het ene deel noemt Boeda, het andere Pest. Meerdere prachtige bruggen verbinden beide delen. Het Hongaarse Parlement siert het uitzicht. Heerlijk ontspannen kan men doen in een badhuis. Het is een drukke stad, maar op het Margaretha eiland kan men tot rust komen.

Berlijn

Bij het horen van de term ‘citytrip’ denken we meteen aan zon, water, cocktail, ontspannen. Landen zoals Italië, Spanje en Portugal doen het goed. Ook in Duitsland is het mogelijk om een stad te vinden die absoluut thuishoort in een ‘top 10 lijstje’. We spreken namelijk over Berlijn. Hoogtijd om de geschiedenislessen wat op te frissen aan de hand van de bekendste bezienswaardigheden: Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor.

Wenen

Oostenrijk ziet men vaak als een echte bestemming voor in de winter. Een wit landschap en dus ook sneeuwzekerheid, gevarieerde pistes en een relatief goedkope setting zorgen voor een hoop wintergenot. In de zomer is het dan weer een paradijs voor natuurliefhebbers. Bergwandelingen met hutten, fietsroutes, watervallen, bergen, gletsjers en een hoop natuurlijke bezienswaardigheden lokken de toerist. Oostenrijk telt ook een paar prachtige steden. Salzburg en Innsbruck dient men te bezichtigen, maar in Wenen moet met overnachten. Bratislava en Boedapest liggen niet ver uit de buurt. Een rondreis dringt zich op.

Meer Europese stedentrips

10 steden opsommen is een beperking. Weet dat er een hoop meer mogelijk is in Europa. Eerst en vooral kan men een tijdje in eigen land vertoeven. Op die manier hoeft men niet echt ver te pendelen. Neem op deze site de Belgische pracht eens door. Indien een Europees uitje toch aan de orde is, neem dan de lijstjes eens door. Men kan immers maar ergens vertoeven indien men afweet van het bestaan van de plek en van de toeristische hoogtepunten.

Over inspiratie gesproken. Bovenstaande afbeelding illustreer het Italiaanse Gardameer. Italië kent een hoop prachtsteden die in het kader van een citytrip een bezoek waard zijn. Indien er wat meer tijd is, dan kan men met de wagen richting Noord-Italië toeren en halt houden aan één van de Noord-Italiaanse meren. Wat ons betreft een prachtplek. Rondom het meer kan men een hoop charmante plekjes opmerken en uiteraard is het typisch Italiaanse vakantiegevoel ook aanwezig. Absolute prachtplek. Een citytrip top 10 van Europa is leuk, maar een hoop magische bestemmingen vallen dan uit de boot.