Weekend Brussel

Weekend Brussel

De populariteit van stedentrips is ongekend. Gedurende de periode 2020 – 2021 was er een ferme terugval wegens een wereldwijde pandemie, maar eenmaal de pandemie aan kracht verloor was het duidelijk: mensen willen nog steeds nieuwe oorden verkennen. Veel accommodaties en goedkope vliegtickets zorgen jaar na jaar voor een toename van de toeristische verplaatsingen. Niet zo ver van de deur kan men Amsterdam, Parijs en Berlijn opmerken. Iets zonniger is het in Lissabon, Rome, Madrid en Barcelona. Telkenmale kan men per trein, of per vliegtuig pendelen naar de stad en dit tegen zeer voordelige tarieven. Kosten besparen doet men door een locatie dichtbij huis te kiezen. We denken bijvoorbeeld aan de hoofdstad van België: Brussel. Zaken zoals een prachtige Grote Markt, het Kleine plassende mannetje en het Atomium zijn de voornaamste bezienswaardigheden. Verder is er ook nog een verrassend groene omgeving. Denken we maar aan het prachtige Zoniënwoud. Ook historische gebouwen staan rijkelijk verspreid in de omgeving. 

Hoogtijd om dit eens gedetailleerder te bekijken. Een weekend spenderen in Brussel is altijd een goed idee. Toerist in eigen land uithangen is hip en best goedkoop. Het spreekt voor zich dat Nederlanders ook meer dan welkom zijn.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Europese instellingen zoals de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn gevestigd in Brussel en dus luidt de bijnaam van de stad ook wel eens ‘hoofdstad van Europa’. De stad voelt net een tikkeltje zakelijker aan dan andere grootsteden in België, maar er valt absoluut voldoende te beleven voor de toerist. We sommen enkele van de belangrijkste hoogtepunten op:

  • Grote Markt: Dit centrale plein staat sinds 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco. Volkomen terecht uiteraard. De esthetische en historische rijkdom van dit plein is van onschatbare waarde. Het Stadhuis, Broodhuis en vele gildehuizen zijn een streling voor het oog. Hier een terrasje doen en de dynamiek van de stad aanschouwen is altijd een leuke bezigheid. Tijdens de Kerstperiode kan men een gigantische Kerstboom opmerken op het plein. 
  • Atomium: dit symbool van Brussel kan men in het Heizelpark aantreffen. Het is meer dan 100 meter hoog en stelt het metaal ijzer voor. Ontworpen ter ere van de wereldtentoonstelling van 1958.
  • Panorama vanaf het Poelaertplein. Trek naar de heuvel en geniet op het plein van een fraai zicht over de stad. Nadien kan men de Lift van de Marollen nemen en afzakken naar de Marollenwijk, één van de meest authentieke plekken van Brussel.
  • Kerstmarkt: tijdens de eindejaarsperiode treft men in de binnenstad een gigantische Kerstmarkt aan. De Kerstmarkt van Brussel staat gekend als één van de mooiste en grootste van Europa. Een mooie, verlichte stad en gigantisch veel gezellige kraampjes, de ideale combinatie.
  • De Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele, de Basiliek van de Koekeleberg, … Brussel telt een groot aantal prachtige religieuze gebouwen.
  • Manneken Pis: het kleine mannetje is immens populair. In een museum kan men de klederdracht van het ventje aanschouwen. Opmerkelijk genoeg is een sprake van een uitgebreide garderobe. Het ventje voorzien van een gepaste outfit, passend bij feestelijkheden bijvoorbeeld, is een bezienswaardigheid op zich.
  • Het Stripmuseum en de Striproute
  • Het Koninklijk Paleis van Brussel en het Museum van Keizer Karel
  • Ontspannen in het Jubelpark. Dit park werd in 1880 aangelegd ter ere van de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België. De triomfboog met de 3 booggewelven is typerend voor het park. Het park zelf is een opeenstapeling van tuinen en monumenten en gedurende het jaar vinden er tal van feesten en evenementen plaats.

In Brussel kan men naar hartenlust slenteren doorheen het centrum. Gastronomie, shopping, cultuur en architectuur komen er samen. Voldoende zaken om een weekendje interessant te maken. Eventueel boekt men nog een dagje extra en dan kan men de omgeving nog wat uitkammen.

In de buurt van Brussel

De stad Brussel is een drukke plek. Ontspannen kan in de groene omgeving. In de onmiddellijke omgeving van Brussel zijn een hoop groene plekjes alwaar men even tot rust kan komen. In het Zoniënwoud kan men naar hartenlust wandelen en fietsen. Dit is een groot bos ten zuidoosten van Brussel. In Tervuren kan men ook een uitstap maken richting het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

De groene rand rond Brussel wordt ook wel eens de Groene Gordel genaamd. Het Kasteel van Beersel, Hallerbos, Kasteel Gaasbeek en de Abdij van Grimbergen zijn noemenswaardige zaken. De regio kan men perfect per fiets verkennen. Idealiter reikt men enkele dagen uit om deze ietwat onderschatte omgeving te verkennen. 

n de buurt van Brussel

Mechelen en Leuven liggen ook vlakbij de hoofdstad. Beide steden zijn een daguitstap waard. Kleiner dan de hoofdstad zijn ze zeker, maar het prachtige stadhuis van Leuven en de Sint-Romboutstoren zijn publiekstrekkers.

Uw weekend Brussel

Niet voor niets bezoeken jaarlijks een hoop internationale toeristen de hoofdstad van België. De dynamische stad is absoluut een citytrip waard. In het beste geval kan men meer dan twee nachten boeken om vervolgens wat van de groene omgeving te verkennen. Op die manier kan men cultuur en natuur combineren. Hotels en bed and breakfasts (zeker in de omgeving van Brussel) zijn er in overvloed. Op voorhand de tarieven even vergelijken en voor je het weet werd de perfecte kamer gevonden en kan het verkennen beginnen.