Goedkope trips

Reizen en vreemde oorden verkennen is tegenwoordig populair. Laat ons eerlijk zijn: het is ook een heerlijk tijdverblijf. Nog niet zo lang geleden was het aankopen van vliegtickets eerder een uitzonderlijke gebeurtenis. Reizen per vliegtuig was een dure grap. Tegenwoordig kan men opmerken dat het soms goedkoper is per vliegtuig dan per wagen. Een vlucht naar Barcelona – toch wel dik 1200 kilometer verder – kost soms minder dan 20 euro. Onmogelijk om die kost te evenaren per wagen. Tenzij er sprake is van een firmawagen en een iets groter reisgezelschap om de kost van de Franse tolwegen te delen natuurlijk, maar dan zit met ook nog met de tijd. Een autoritje van zo’n 15 uur in vergelijking met een vlucht van 2 uur. De keuze is rap gemaakt. Men kan dus stellen dat vliegtickets niet automatisch zorgen voor een dure trip, maar dat is helaas geen zekerheid. Hoogtijd om een goedkope citytrip te plannen.

Reizen hoeft dus zeker niet duur te zijn. Goedkope vliegtickets in combinatie met een eerder goedkopere kamer zorgen voor een goedkope trip. In dit artikel bespreken we eerst enkele tips om de kosten binnen de perken te houden. Sommige bestemmingen staan gekend als ‘eerder goedkoop’, maar echt groot zijn de verschillen (zeker in Europa) amper. Hoogtijd om de tips eens door te nemen.

Goedkope citytrip plannen? De tips

  • Vliegtickets kunnen goedkoop zijn. Na wat zoekwerk is het daadwerkelijk mogelijk om voor 2O euro naar Barcelona te vliegen en mits wat flexibiliteit kan men ook een terugvlucht boeken voor een schappelijke prijs. Natuurlijk moet men ook nog pendelen naar de luchthaven en soms wat extra betalen voor extra services (bagage, naast elkaar zitten). Neem zeker een kijkje naar de zogenaamde lowcostairlines. Vluchten binnen Europe nemen doorgaans maar 2 uur in beslag en die mindere prijs betekent ook iets minder luxe, maar het is uiteindelijk maar voor een korte vlucht.
  • Besparen op transport kan door een weekend te boeken dicht bij huis. Een weekend in België plannen is zo’n slecht idee nog niet. Veel bestemmingen en een hoop bezienswaardigheden. Op die manier hoeft men ook geen halve dag te pendelen. Een autoritje van enkele uurtjes en de bestemming werd bereikt.
  • Nog een belangrijke kost: het verblijf. Probeer altijd in te gaan om interessante aanbiedingen. Scoor een hotel in het centrum van de stad en weet dat het in het kader van een vakantie is. Genieten kan dan, dus bespaar niet op noodzakelijke zaken. Een jeugdherberg met gemeenschappelijke slaapzalen zijn spotgoedkoop, maar is dat wel verstandig? De aanwezigheid van een zwembad in het hotel is een leuke extra, maar vaak is dit een dure optie. Zal men tijdens een citytrip wel gebruik maken van het zwembad? Vaak vertoeft men in de stad en niet in het hotel. Kortom: zoek een hotel in de juiste prijsklasse en probeer nadien een goede aanbieding te scoren.
  • Toeristische steden staan vaak niet gekend als goedkope steden. De toeristische interesse levert geld op, véél geld. Nog voor vertrek kan men bepaalde zaken bekijken: waar kan men relatief goed gaan eten en tegen welke prijs? Tickets voor attracties op voorhand aankopen is vaak goedkoper. Hoe gaat men van de luchthaven naar het hotel? Pracktische zaken op voorhand regelen is altijd interessant. Het zal je een hoop geld en stress besparen.

Welke bestemmingen?

Indien het de bedoeling is om goedkoop te reizen, dan zullen bepaalde bestemmingen meer geliefd zijn. Europees gezien zijn de verschillen – over het algemeen – te verwaarlozen. Een terrasje doen in Parijs is een dure bedoening en in een lokaal Spaans dorpje zal diezelfde cola wellicht nog niet de helft kosten, maar dat zijn dan ook de uitersten. Tijdens een citytrip trekt men naar een toeristische bestemming en de prijzen zijn vaak aangepast aan de toestroom van diezelfde toeristen. Over het algemeen dient men te kijken naar Oost-Europa indien men iets goedkoper wenst de dag door te komen. Oost-Europa heeft gelukkig een paar absolute parels om te bezoeken: Krakau, Warschau, Bratislava, Boedapest, Český Krumlo en Zagreb zijn voorbeelden. Goedkope vliegtickets scoren, een aanbieding op een hotelkamer en het boeken kan gebeuren. Veelal spreken we over originele citytrips.

Cesky Krumlov

Uw volgende stedentrip

Met een beperkt budget reizen? Dat is mogelijk. De bestemming maakt eigenlijk weinig uit, maar pracktisch gezien kan men wel enkele maatregelen nemen om de kosten te drukken. Toeristische bestemmingen zijn over het algemeen iets duurder dan de ietwat onbekende plekken. Natuurlijk moet men het uiteindelijke doel van de stedentrip in het oog houden: genieten. Besparen is perfect mogelijk, maar probeer tijdens de goedkope citytrip ook wat te genieten van de tijd samen.