België

Je kwam wellicht op deze pagina terecht omdat er sprake is van wat vrije tijd en dit wordt opgevuld door middel van een weekendje? Groot gelijk! Reizen en nieuwe bestemmingen ontdekken is altijd een goed idee. In het kader van een ‘goedkope citytrip‘ is het altijd handig om niet te ver van huis te trekken. Op die manier spaart men een hoop geld uit (vaak hoeft men geen vliegtickets kopen) en men spaart ook veel tijd uit. Een autoritje van 2 uur is een stuk interessanter dan een vliegreis alwaar een hoop voorbereidend werk komt bij kijken. Bovendien kan men in België tal van leuke plekken opmerken waar een overnachting zeker aan de orde is. Alvorens men iets kan boeken is het interessant om eerst eens te kijken naar de mogelijke bestemmingen, de citytrips België lijst is enorm.

Qua oppervlak is België klein, maar de hoogtepunten zijn best divers. Groene zones, historische steden, kindvriendelijke activiteiten, plekken die uitnodigen tot wandel- en fietsplezier en pittoreske plekjes wisselen elkaar af. Een weekendje België is dan ook zo geboekt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste hoogtepunten van België. Weet dat dit een niet chronologische lijst is en dat een hoop interessante zaken niet aan bod komen. Gelukkig kan men op deze site tal van lijstjes vinden omtrent de Belgische pracht.

Belgische pracht!

Weekend Brugge

We beginnen meteen met een klepper van formaat: Brugge. De hoofdstad van West-Vlaanderen is een historische stad met een hoop troeven. In de stad zelf kan men de prachtige gevels en pleinen aanschouwen, maar ook shoppen en gastronomisch genieten hoort bij een weekend. Neem gerust de fietsen mee. Het Brugse Ommeland, een toeristische regio rond Brugge, verken je dan weer het best per fiets. Brugge draagt trouwens de naam: Venetië van het noorden en volgens menig Belgen is dit de mooiste stad van België, de nummer 1 qua citytrips België. Ook op zondag is het er vaak druk. Het is een toeristisch centrum en de winkels mogen er dan ook de zondag open zijn. Een romantische citytrip dring zich op.

Genieten in Gent

Op een steenworp van Brugge vinden we een geduchte concurrent voor de mooiste stad van België: Gent. We merken hier dezelfde setting op: historische stad, verkeersarme ader door de stad, waterlopen, boottochtjes, uitstekende gastronomie en in de zomer zijn er de heuse Gentse Feesten. Feestbeesten kunnen zich dan 10 dagen uitleven in het centrum, maar cultuurliefhebbers mijden deze periode misschien het best. Het kan dan tamelijk druk zijn in de binnenstad. De eerste zondag van de maand zijn de winkels overigens open in Gent en gedurende het jaar zijn er een hoop koopzondagen op te merken. Aan historische bezienswaardigheden ook geen gebrek. Het volledige historische centrum is een streling voor het oog. Bezoek gerust het Gravensteen en verken de stad eens vanaf een bootje. Een gids vertelt dan meer over het verleden van Gent.

Sportief in de Vlaamse Ardennen

Niet zo ver van het prachtige Gent kan men de ‘Vlaamse Ardennen’ opmerken. Het hoogste punt is ergens rond de 150 meter en dus in de verste verte niet te vergelijken met de echte Ardennen, maar hier komen sportievelingen zeker aan hun trekken. Pittige beklimmingen, een hoop trage wegen en prachtige panorama’s zijn een zegen voor wandel- en fietsliefhebbers. De panoramaroute, startend aan de kerk van Kwaremont, is alvast een mooie rondwandeling. Het Kluisbos is dan weer een populaire plek alwaar de kleinsten kunnen ravotten. Afwisseling kan men in de stad Oudenaarde vinden. Een plaatselijk pils drinken op de mooie markt van Oudenaarde hoort er dan helemaal bij.

Voor echte sportievelingen: de Ardennen

Vlamingen en ‘de Ardennen’, het is pure liefde. Het drukke Vlaanderen verruilen voor het groene van de Ardennen is zaligmakend. Vele Vlamingen trekken meermaals per jaar naar het groene deel van België. Grotere steden kan men er niet vinden, maar geen gebrek aan pittoreske, romantische plekjes. Hier maakt men de mooiste wandeltochten en een elektrische fiets helpt bij het overwinnen van de nodige hoogtemeters. Wildparken, grotten, watervallen, educatieve speelzones, sportief plezier, kajaktochtjes, prachtige vakantiehuizen en absolute rust. Dat zijn zowat de kernwoorden. Een weekendje Ardennen is altijd een goed idee. De regio samenvatten in enkele lijtjes, dat is onbegonnen werk. Gelukkig is het op deze site mogelijk om tal van informatie door te nemen omtrent de verschillende troeven van het groene deel van België.

Hoofdstad Brussel en de omgeving

Exotisch Lissabon, prachtig Parijs en historisch Rome. Het zijn telkenmale kleppers van formaat, maar dichter bij huis bezitten we ook een heuse klepper: Brussel. De hoofdstad van Brussel heeft alles te bieden voor een leuke tijd weg. De Grote Markt is een streling voor het oog en het ‘Kleine Manneken Pis’ is dan weer een vreemd hoogtepunt. Aan shopmogelijkheden geen gebrek. Slenter door de hoofdstad en geniet van prachtige gebouwen. Vergeet zeker geen extra overnachting te boeken. De omgeving van Brussel is opvalland groen. Denken we maar aan het gigantische Zoniënwoud. Het Hallerbos en het Kasteel van Beersel zijn voorbeelden van hoogtepunten die men in de Groene Gordel rond Brussel kan aantreffen.

Ieper en Heuvelland

Een weekendje Ieper doet het goed bij Britten. Het woelige oorlogsverleden is de voornaamste reden voor deze interesse. De Grote Markt met de Lakenhalle, het Flanders Field Museum en de Menin Gate Memorial zijn de voornaamste hoogtepunten. In de onmiddellijke omgeving kan men een hoop hoogtepunten opmerken die man kan linken aan de oorlog. Loopgraven, monumenten, musea en kraterinslagen kan men er bewonderen. Vergeet zeker de fiets(en) en wandelschoenen niet. Dit groene, heuvellachtig gebied herbergt een hoop hoogtepunten. Een wijndomein bezoeken, plaatsnemen op de Kabelbaan Cordoba en een wandeling op de Kemmelberg maken, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Leuven en Mechelen

Gent, Brugge, Antwerpen en Brussel trekken een hoop aandacht naar zich toe indien we spreken omtrent weekendjes in België, maar vergeet zeker Leuven en Mechelen niet. Het zijn beiden ondergewaardeerde steden. Ze liggen beiden in de schaduw van Brussel. In Leuven siert het stadhuis het uitzicht en in Mechelen is er dan weer de Sint-Romboutstoren. Beide steden verdienen een heuse citytrip.

Weekend aan zee

Een gigantische waterplas en zand, meer is er vaak niet nodig om een leuke tijd te beleven. De kustlijn van België is niet moeders mooiste. Vaak sieren verouderde appartemensgebouwen het zicht op de zeedijk. Toch valt er een hoop te beleven. Uiteraard kan men er slenteren op de zeedijk en een frisse duik nemen in het water. Oostende, Blankenberge, De Panne en Knokke zijn populaire plekken. Plopsaland De panne doet het dan weer goed bij de kleinsten. In België ligt alles vlakbij, want historische stad Brugge ligt op zo’n 30 kilometer van Oostende.

Kortrijk en omgeving

Niet ver van de machtige Vlaamse Ardennen merkt men Kortrijk op, een stad aan de Leie. Qua toeristische ontwikkelingen merken we de laatste jaren een ferme verbetering op. Een gigantisch shoppingcomplex (K in Kortrijk), een betere integratie van de Leie in het stadsbeeld en meer ontspanningsmogelijkheden zijn de positieve ontwikkelingen. Een dagje Kortrijk kan men gerust afwisselen met wat sportievere zaken. Niet ver van Kortrijk kan men Bellegem bos opmerken en daar kan men mooie wandelingen maken (Argendaalwandelroute). Ook de wandeling in Harelbeke alwaar de oude leiearmen worden verkend is een aanrader.

Hasselt

Niet zo ver van de Nederlands treft men Hasselt aan. Het is de hoofdstad van de provincie Limburg. Een bezoek brengen aan het Natuurdomein Kiewit, het jenevermuseum en de Japanse Tuin bewonderen zijn activiteiten die men kan plannen tijdens een verblijf in Hasselt. Bij slecht weer kunnen de kinderen zicht uitleven in Plopsa Indoor Hasselt.

Weekend in Antwerpen

Citytrips België – veel mogelijkheden

Een leuke tijd beleven in eigen land – België – is dus zeer zeker mogelijk. Bovenstaande lijst toont reeds aan dat België een hoop in petto heeft op toeristisch vlak. Ook aan accommodaties is er geen gebrek. We kunnen villa’s afhuren op private verhuurplatformen, maar ook gezinsvriendelijke vakantieparken lokken de nodige toeristen. In een luxueuze B&B staat genieten voorop en een chalet in de Ardennen is dan weer romantisch. Toeritisch België is klaar om verkend te worden. Neem de informatie en de lijstjes eens door op deze site en bovenal: geniet van de vakantie.

Het leukste van allemaal is dat een hoop van de zaken nooit echt ver van elkaar liggen. Zoals reeds gemeld is België qua oppervlak best klein en het is dus nooit ver rijden naar een toeristische trekpleister. De infrastructuur is ook uitstekend. Brugge en Gent zijn bijvoorbeeld gemakkelijk per trein bereikbaar en ook de hoofdstad is slechts een korte treinrit verwijderd. Ideaal om een klein roadtrip doorheen België te organiseren.