Weekend Leuven

De steden Gent en Brugge, Brussel en Antwerpen trekken een hoop aandacht naar zich toe. Volkomen begrijpelijk, maar België heeft meer te bieden. Op zo’n 30 kilometer van onze hoofdstad Brussel kan men Leuven opmerken. Het is geen grootstad, maar hier kan men wel zeker een dag vertoeven. Koppel er een hotelovernachting aan vast en men kan de omgeving ook nog wat verkennen. Het stadhuis is het symbool van de stad. Dit centraal gelegen gebouw is een streling voor het oog. Leuven is de grootste universiteitsstad van Vlaanderen en zou de langste toog van Europa bezitten. Er is echter meer dan een lange toog. Mooie historische panden, hippe plekjes en mooie pleinen kan men er vinden. Wat shopplezier, een degelijk uitgaansleven en cultuur opsnuiven is allemaal mogelijk is Leuven.

  • De term ‘langste toog van Europa’ dankt zijn naam aan de Oude Markt. Dit rechthoekige plein in het centrum telt een hoop horecazaken. Dit in combinatie met een hoog aantal studenten zorgt soms wel eens voor feestgedruis. Tijdens zomeravonden zit her er afgelaten vol.
  • Bij de grootste studentenstad van Vlaanderen hoort ook een heuse bibliotheek. De Universiteitsbibliotheek is indrukwekkend. Bezoek de bibliotheek en leer wat bij omtrent de bewogen geschiedenis van het gebouw. Boven kan men genieten van een fraai zicht over de stad.
  • Ontsnappen aan de drukte van de stad? Wandel eens naar het Groot Begijnhof. De begijntjes wonen er wel niet meer. Ook het Klein Begijnhof bezoeken loont de moeite.
  • Het stadhuis is de trots van de stad. Dit gotische bouwwerk is dan ook een streling voor het oog. Hier even rusten tijdens een weekend is een verstandige zet.
  • M van Museum – een kunstmuseum is een tussenstop waard.
  • De oudste botanische tuin van België is een oase van rust: de Kruidtuin.
  • Leuven is een echte bierstad. Een rondleiding in de brouwerij van Stelle Artois is best indrukwekkend. Na de informatieve rondleiding kan men dan uiteraard de dorst lessen met een plaatselijk gebrouwen biertje.
  • Een romantisch weekendje? Wandel zeker eens naar het Dijlepark. De verborgen parel van Leuven is de plek voor een picknick.
  • Aan de rand van de stad kan men de Abdij van Park aantreffen, een uitzonderlijk goed bewaarde erfgoedsite uit de 12e eeuw. Leuke plek om even te verpozen. Het omringende natuurdomein is vrij te bezoeken.
  • De Vaartkom was vroeger een vervallen industrie- en brouwerijterrein. Tegenwoordig is het een hippe wijk alwaar men enkele van de hipste plekjes van de stad kan opmerken.

Uw weekend Leuven

Brussel is een grootstad en is internationaal gezien een echte topper. We mogen echter niet vergeten dat in de buurt van de hoofdstad twee parels liggen: Mechelen en Leuven. In Brussel worden daguitstappen aangeboden, maar wat ons betreft is het leuker om rechtstreeks af te zakken naar bovengenoemde steden. Vertoef in het centrum en vergeet zeker ook niet om een uitstapje richting het Heverlee bos te maken. Het is absoluut geen grootstad, maar eerdere een ideale plek om een weekend te vertoeven. Enkel en alleen het stadhuis is de trip reeds waard.