Originele citytrips

Wanneer we de termen Europa en citytrips aanhalen, dan denken we meteen aan de top 10 Europa citytrips. Barcelona, Rome en Parijs lokken bijvoorbeeld jaarlijks miljoenen toeristen. Uiteraard kan men dit verantwoorden. De metropolen zijn een streling voor het oog. In die steden is het vaak ook enorm druk. Niet alleen in het hoogseizoen kan men veel volk opmerken, maar eigenlijk het ganse jaar door. Een beetje het slachtoffer van hun eigen succes, want die toeristenmassa zorgt helaas ook voor overlast. Europa heeft gelukkig meer te bieden dan enkel en alleen deze grootsteden. Een hoop plekken zijn iets kleiner, maar stiekem ook een overnachting of twee waard. De ideale mix voor een leuke, ontspannende stedentrip. Naar een hoop van deze plekken vertrekken meermaals per week rechtstreekse vluchten. Het is een soort van alternatieve top. Weet dat dit specifiek gericht is op citytrips met als doel het ontdekken van een stad. Veelal verloopt dit via een vast schema: aankomen op de luchthaven (of het station indien dicht in de buurt), pendelen naar het hotel en dan twee à drie dagen een stad bezoeken. Daarna keert men terug huiswaarts. We stellen een lijst samen van leuke, verrassende stedentrips

Leuke, alternatieve, verrassende en originele citytrips

Porto

Lissabon is de hoofdstad van Portugal. Porto ligt zo’n 300 kilometer noordelijker. De stad is gebouwd op de oevers van de Douro. Deze oevers zijn in de hoogte gelegen en dit zorgt voor mooie plaatjes. De stad is kleiner dan de hoofdstad en alle hoogtepunten liggen op wandelafstand. De nabijgelegen Douro-vallei is Werelderfgoed. In Porto vertrekken vele boten richting deze vallei en eventueel kan men de citytrip combineren met een soort van cruise. Op de oevers van de Douro dient men uiteraard ook eens te proeven van de befaamde portwijn. Een rondleiding doorheen de portkelders is een leerrijke ervaring. De kosmopolitische stad ligt ook niet ver van enkele prachtige stranden. De rust van het zand opzoeken kan dus ook.

Nice

Buurland Frankrijk is cultureel gezien een hotspot. In het diepe Zuiden kan men Nice aantreffen. Ronddwalen in Vieux Nice is een leuke bezigheid en in het hoogseizoen kan men er heerlijk rondslenteren op de promenade. Tussen Nice en Monaco kan men één van de mooiste dorpen van de Provence aantreffen, Eze. Ook dit dorpje bezoeken hoort bij een Nice citytrip. Het heerlijke klimaat in de zomer is wellicht de reden waarom het gouden strand redelijk druk bezet is.

Bologna

In Noord-Italië en niet zo ver van metropool Firenze, treft men de ‘stad van de rode daken’ aan, Bologna. De bekende spaghettisaus kent hier zijn oorsprong en stiekem is het een leuke Europese bestemming voor een weekendje. Het compacte centrum heeft veel te bieden. Piazza Maggiore, Torre degli Asinell en de openluchtmarkt grenzend aan het belangrijkste plein van de stad zijn zaken die men tijdens een wandeling automatisch zal tegenkomen. Mooie stad en bovendien vlakbij een hoop andere Noord-Italiaanse parels. Met een korte treinrit bereikt men meteen een hoop andere hoogtepunten.

Verona

Noord-Italië is een ware schatkelder. Niet van ver de stad ‘van de rode daken’ Bologna treft men wederom een te ontdekken parel op: Verona. De binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en ligt stiekem ook niet ver van het Gardameer. Onder meer Casa di Giulietta is een romantisch gegeven. Het huis van Julia is een bedevaartsoord voor verliefde stelletjes. De Arena van Verona, Piazza delle Erbe, Piazza Bra en Torre dei Lamberti zijn andere hoogtepunten.

Idealiter bezoek je beide steden (Verona en Bologna) tijdens één enkele reis. Nog beter is natuurlijk indien men Firenze ook nog even kan bezoeken. Reken voor die stad wel minimaal drie dagen uit. Firenze kan men geen ‘stadje’ meer noemen en hoort eigenlijk gewoonweg in een Europa top 10 citytrip lijst.

Brugge en Gent

Internationaal gezien is België ook een geliefde gast indien we spreken omtrent citytrips. We hebben Brussel en Antwerpen, maar ook Gent en Brugge. België is klein qua oppervlak en dankzij de goede infrastructuur is alles vlot bereikbaar. Toeristen gaan van stad naar stad per trein en dankzij één buitenlandse verplaatsing krijgen ze meerdere Belgische parels te zien. Boek een hotelovernachting in Gent en Brugge en bezoek de steden als een echte toerist. Zoek op voorhand de belangrijkste bezienswaardigheden op en koop tickets. Met andere woorden: verlaat de winkelstraten en dool wat rond. Zowel Brugge en Gent zijn steden met een historisch karakter.

Stockholm

In de hoofdstad van Zweden kan men historische panden naast moderen gebouwen vinden. Omringende natuur straalt rust in, maar in de stad kan men de nodige drukte vinden. Slenter rond in het historische deel en aanschouw de gotische kathedraal. Het is een toegankelijke stad en hier komt een fietstochtje pas echt tot zijn recht.

Krakau

Krakau is één van de mooiste steden van Centraal-Europa. Naast de stad is er ook de uitdagende omgeving. De voormalige concentratiekampen van Auschwitz bereikt men na een groot uur rijden. Geschiedenis die nooit mag worden vergeten en een rondleiding met een gids door de kampen hoort stiekem bij een citytrip aan Krakau.

Dubrovnik

De komst van de serie Game Of Thrones zorgde voor een ongekende populariteit. Dat is niet altijd even positief. Gigantische drukte in de stad en duurdere prijzen zijn vaak een neveneffect. Toch is Dubrovnik een kroatische parel. Het oude stadscentrum situeert zich tussen de verdedigingsmuren. Vanaf de Mount Srđ is het mogelijk om te genieten van een prachtig zicht over de stad. Men kan er eveneens genieten van een veel te duur drankje. Het is een compact stadscentrum, maar men kan er wel een stedentrip beleven. Winkelen doet men in het nieuwe stadsdeel en bovendien liggen er mooie stranden in de buurt. Ook het maken van een uitstap naar Ston en Mali Ston moet beslist op de agenda staan.

Sevilla

De hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië komt vaak in de zomer in het nieuws. Iets met extreem hete temperaturen. Het hoogseizoen is dan wellicht ook niet het beste tijdstip om deze stad te bezoeken. De Plaza Espana is één van de mooiste pleinen van de stad. Spanje is een prachtig vakantieland en ook in Seville zijn er meerdere redenen te vinden waarom Spanje precies zo geliefd is. Ideala stad om in het najaar eens te bezoeken. In België en Nederland is het dan vaak iets frisser, maar diep in Spanje is het dan vaak nog mogelijk om met een t-shirt door het stadscentrum te lopen.

Ljubljana

Slovenië is een verrassing van formaat. Niet ver van deze kleine hoofdstad kan men de bekende meren vinden (Bled en Bohinj). Natuurpracht is daar het kernbegrip. Hoge bergen, waterplassen, watervallen en kloven kan men er vinden. 50 kilometer verder – centraal gelegen in Slovenië – treft men de hoofdstad aan: Ljubljana. Het is één van de kleinste Europese hoofdsteden en net dat is zo interessant. Slovenië is trouwens klein qua oppervlak en kan men de hoogtepunten van het land bezoeken middels een kleine rondreis. Wat ons betreft: de hoofdstad en het meer van Bohinj zijn voltreffers.

Salzburg

Oostenrijk staat gelijk aan natuurpracht. In de winter kan men er sneeuwzekerheid opmerken en in de zomer is het een waar paradijs voor wandel- en fietsliefhebbers. Er is ook cutureel, historische pracht. De hoofdstad Wenen kan men in de top 10 vinden, maar Salzburg is een alternatief. De toeristische trekpleister is de geboortestad van Mozart en de historische binnenstad is Werelderfgoed. Bekijk de omgeving zeker ook, de paleizen van Salzburg zijn een streling voor het oog. In de onmiddellijke omgeving is er ook nog het volgende: Untersberg, Salzkammerguten Berchtesgaden zijn zeker noemenswaardig.

Meer originele citytrips

Reizen is leuk en tegenwoordig is het boeken van vliegtickets en hotelkamers best een gemakkelijke opdracht. Neem bovenstaande lijst van verrassende, leuke citytrips eens door en wie weet vertoef jij binnenkort wel in één van deze steden. Weet dat ook dit een selectieve lijst is en dat een hoop bestemmingen dus niet zijn opgenomen in de lijst. We raden je dan ook altijd aan om een hoop informatie op het net door te nemen. Neem op deze site de lijstjes omtrent verschillende bestemmingen eens door en voor je het weet heb je wederom iets bijgeleerd. Men kan immers maar een zekere plek bezoeken indien men weet heeft omtrent die zekere plek. Geloof ons vrij: enkel en alleen in Europa zijn er een hoop magische plekken die redelijk onbekend zijn.